Μαντινεία

Η περιοχή έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, η οποία ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων όπως μαρτυρά πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέουν την περιοχή με το κρασί και τη λατρεία του θεού Διόνυσου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η περιοχή έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, η οποία ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων όπως μαρτυρά πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέουν την περιοχή με το κρασί και τη λατρεία του θεού Διόνυσου.

Στην περιοχή βρίσκεται και το κλήμα του Παυσανία, το οποίο από πολλούς πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο, ενώ ο Όμηρος χαρακτηρίζει την Μαντινεία ως πολυάμπελο, και μάλιστα σύμφωνα με τη μυθολογία, βρισκόταν η μόνιμη κατοικία (στο όρος Μαίναλο) του Πάνα. Ο Πάνας ήταν ο πιστός ακόλουθος του θεού Διονύσου, που ξεχώριζε για την αγάπη του στο τραγούδι, το χορό και το γλέντι.

Οι Αρχαίοι Αρκάδες λάτρευαν το θεό Πάνα στον ίδιο βαθμό που λάτρευαν και το θεό Διόνυσο. Η σχέση της διασκέδασης και του κρασιού, λοιπόν, είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια στην περιοχή. Επίσης ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος αναφέρονται στους οίνους της Αρκαδίας. Το κρασί της Μαντινείας ήταν γνωστό τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και κατά το 19ο αι. και καταναλώνονταν και στην Αθήνα.

Η Μαντινεία, γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παράγει έναν λευκό οίνο Π.Ο.Π., με ιδιαίτερη ταυτότητα, με λεπτά αλλά δυνατά αρώματα, εύκολα διακριτό, με χαρακτηριστική οξύτητα και δροσιά, για τον οποίο ευθύνονται τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχοφίλερο.

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ

Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο κεντρικό ανατολικό τμήμα της Αρκαδίας είναι το Μαντινειακό Πεδίο, ένα οροπέδιο με μέσο υψόμετρο 660 μέτρα.

Η οινολογική ζώνη Μαντινείας καλύπτει έκταση πάνω από 1.000 εκτάρια, στη συντριπτική της πλειονότητα με Μοσχοφίλερο.

Το κλίμα χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές και χιόνια το χειμώνα, συχνές μπόρες και καταιγίδες το καλοκαίρι και θερμοκρασίες χαμηλές, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αργή ωρίμανση των σταφυλιών και όψιμο τρυγητό, συνήθως στα μέσα Οκτωβρίου.

Τα εδάφη κατά κύριο λόγο είναι επίπεδα αμμοαργιλώδη, με μικρούς λόφους και κλίσεις. Οι παλαιοί αμπελώνες (40-50 ετών) είναι διαμορφωμένοι σε κύπελλα, αλλά τα νέα αμπέλια είναι γραμμικά, στην πλειονότητά τους διαμορφωμένα σε αμφίπλευρο γραμμικό σχήμα, με πυκνότητα φύτευσης από 300 έως 450 φυτά ανά στρέμμα.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Πυρήνας της καλλιέργειας του όψιμου Μοσχοφίλερου είναι η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το οροπέδιο της Μαντινείας. Πρόκειται για μια ποικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική. Ωριμάζει στις αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα με την τοποθεσία και την απόδοση του αμπελώνα.

Το χαρισματικό αυτό σταφύλι, το πιο αρωματικό από όλα τα μέλη της οικογένειας των φιλεριών, μπορεί στην πραγματικότητα να διαθέτει ρώγες με ερυθρωπή ή γκριζωπή φλούδα. Ωστόσο, χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή ξηρών λευκών και ελάχιστων αφρωδών οίνων. Χαρίζει αρώματα με νότες ροδοπέταλων και λεμονανθών. Με την πρώτη γουλιά παρασύρει με τη διάθεση που δημιουργεί το ελαφρύ σώμα, η οξύτητα και το πικάντικο τελείωμά του.